Podsumowaliśmy dwa ważne programy promujące zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, dbanie o własne zdrowie i profilaktykę. Klasa I gimnazjum uczestniczyła w ogólnopolskim programie profilaktyki cukrzycy i chorób cywilizacyjnych „PoZdro”. Natomiast klasa II gimnazjum brała udział w programie „Żyj smacznie i zdrowo”. W czasie cyklu spotkań uczniom zostały przekazane wiadomości z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania.
W dniu 27 kwietnia odbył się Dzień Zdrowego Odżywiania, który okazał się wspaniałym pomysłem. Uczniowie całej szkoły wraz z wychowacami i rodzicami pokazali swoje zaangażowanie, pracę oraz umiejętności kulinarne podczas przygotowania “zdrowych stołów”. Było smacznie, kolorowo i zdrowo!
Uczniowie z klasy II gimnazjum pod opieką p. Barbary Słomki przeprowadzili w tym dniu szereg działań: teleturniej wiedzy o zdrowym stylu życia, konkurs na najładniejszy i “zdrowy stół” oraz prelekcję dla rodziców o zdrowym odżywianiu. Teleturniej był podzielony na dwie części. W pierwszej uczestniczyli uczniowie klas młodszych 0-3, brali udział w konkurencjach sportowych: skakanie w worku, slalom z piłeczką na łyżeczce, slalom z woreczkiem na głowie. Natomiast w teleturnieju wiedzy o zdrowym stylu życia konkurowali ze sobą zawodnicy z klas od IV do III klasy gimnazjum. Czekały na nich następujące konkurencje: kalambury, „jakim warzywem jestem?”, dopasowanie witamin do produktów, w jakich się znajdują, zakazane słowo „tak” i „nie”.
Kolejnym zadaniem dla wszystkich klas było przygotowanie stołu z przekąskami. Uczniowie i wychowawcy pracowali z zapałem nad przysmakami. Część przekąsek została przygotowana w domu przy udziale rodziców. W konkursie kulinarnym ocenianie podlegało: estetyka, czy przekąski powstały z przepisów z książeczek „żyj smacznie i zdrowo, różnorodność, oryginalność i pomysłowość twórców potraw. Następnie nastąpiła degustacja potraw przez małych kucharzy a także rodziców, którzy w tym dniu przyszli na zebranie. Podczas części ogólnej zebrania została przedstawiona prezentacja multimedialna o zdrowym odżywianiu.
Oto wyniki konkursu na najładniejszy i najbardziej zdrowy stół.
Kategoria 0-III szkoły podstawowej:
I miejsce- I klasa
II miejsce – II klasa
III miejsce – III klasa
Wyróżnienie- klasa 0 a i 0b
Kategoria IV-VI szkoły podstawowej:
I miejsce- IV klasa
II miejsce- V klasa
III miejsce – VI klasa
Kategoria I-III gimnazjum:
I miejsce- I klasa
II miejsce- II klasa
III miejsce – III klasa
Przeczytajcie sprawozdanie z Dnia Zdrowego Odżywiania. Autorkami są uczennice klasy 2 gimnazjum: Weronika Kużawa i Anita Sadłoń.
Sprawozdania z Dnia Zdrowego Żywienia
Dnia 27 kwietnia odbyło się kilka wydarzeń promujących zdrowy styl życia, szczególnie zdrowe odżywanie się. Pomysłodawcami akcji byli uczniowie jednej z grup projektowych z klasy II gimnazjum oraz ich opiekunka pani Barbara Słomka.
Program przygotowany na 27 kwietnia obejmował turniej wiedzy i zdrowiu dla klas IV-III gim oraz konkurencje sportowe dla najmłodszych. Potem nastąpił czas na przygotowanie potraw w klasach i zaprezentowanie udekorowanych stołów z gotowym jedzeniem, które oczywiście musiało być zdrowe. Wszystko podlegało ocenie jury. Wreszcie nadszedł najbardziej wyczekiwany moment – degustacja!
Uczniowie mogli przechadzać się między stołami i wybierać co smaczniejsze dania. Około godziny 13.00 uczniowie opuścili szkołę. Odbyła się prelekcja dla rodziców o zdrowym żywieniu. Po obejrzeniu interesującej prezentacji, rodzice, podobnie jak wcześniej uczniowie, zaproszeni zostali na degustację pyszności, które zresztą sami pomagali tworzyć.
Taki dzień został zorganizowany w naszej szkole po raz pierwszy. Mimo to spotkał się z naprawdę dużym zainteresowaniem i uznaniem.
tel. (018) 440-10-82
fax. (018) 440-10-82
email: mszarota@poczta.onet.pl
Zespół Szkół w Przydonicy
Szkoła podstawowa i gimnazjum
Wszelekie prawa zastrzeżone